Visavuoren Kari ja Pariisin ullakkohuone ateljeessa

Visavuoren Kari

Visavuoren ateljeehen on rakennettu pienoisnäyttely ”Visavuoren Kari”, joka kertoo nimensä mukaisesti Kari Suomalaisen suhteesta Visavuoreen ja isoisä Emil Wikströmiin. Visavuori oli Karille tärkeä paikka; ”En ole missään niin mielelläni kuin Visavuoressa”, hän sanoi. Tärkeä oli myös kuvanveistäjä Emil Wikström, jota Kari ihaili ja joka antoi hänelle turvaa, kun oma isä Yrjö Suomalainen, ei ollut tarpeeksi vahva pitääkseen puoliaan voimakastahtoista puolisoaan, Wikströmin vanhinta tytärtä Estelle Suomalaista, vastaan.

”Visavuoren Kari”-pienoisnäyttelyssä nähdään harvoin nähtyjä valokuvia Kari Suomalaisesta leikkisänä lapsena Visavuoressa, hänen varhaisimmat ”skitsinsä” ja aivan ensimmäinen päivän piirros sekä Visavuoreen liittyviä taideteoksia. Lisäksi esillä on muutama lapsuuden aikainen esine.

”Visavuoren Kari”-pienoisnäyttely on esillä Visavuoren ateljeessa 26.4.2020 asti.

 

Pariisin ullakkohuone

Visavuoren museo on tehnyt rekonstruktion ullakkohuoneesta, jossa Emil Wikström ja Axel Gallèn asuivat talven 1885-1886 Pariisissa. ”En liioittele sanoessani pieneksi huonetta, jonka n. 7-8 neliömetrin pinta-alasta ottivat välttämättömän tilansa koko peräseinän täyttänyt sänky, pöytä ja kamiina”, muisteli Emil Wikström myöhemmin. Kuvitteellinen Pariisin ullakkohuone on ollut Kari-paviljongissa, mutta nyt ullakkohuone on muuttanut Emil Wikströmin ateljeerakennukseen. Ullakkohuone toteutettiin uuden ateljeen puolelle pieneen huoneeseen, missä Wikströmin aikoina oli hänen työpöytänsä paperihommille ja joka toimi 1960-luvulta aina vuoteen 1990 asti Visavuoren kesäoppaiden taukotilana. Rekonstruktio on tehty ajan muistelmien, valokuvien ja maalausten pohjalta.