Tulossa: Ebba Masalin 9.10. alkaen

Ebba Masalin – Kasvitaulujen kuvittaja 9.10. alkaen

Ennennäkemättömiä maalauksia Visavuoressa rakastetulta kuvittajalta!

Taidemaalari ja kuvittaja Ebba Masalin (1873-1942) tunnetaan – jos ylipäänsä tunnetaan – mustapohjaisista, kasviaiheisista opetustauluista. Kasvitieteilijä John Lindènin (1867-1913) suunnittelemat ja Ebba Masalinin maalaamat kasvitaulut ovat nousseet opetustaulujen klassikoiksi ja ovat nykyään himoittuja keräilykohteita. Lindènin ja Masalinin yhteistyöhön johti sukulaisuus, sillä Lindèn oli naimisissa Ebba Masalinin serkun Lydia Masalinin kanssa. Opetustaulut julkaistiin vuonna 1903 ja ne ovat olleet Suomen koulujen käytössä ainakin puoli vuosisataa. Taulut kiinnostivat myös ulkomailla ja niitä tilattiin mm. Ruotsiin, Venäjälle ja Saksaan.

Ebba Masalin oli Ateneumin käynyt taiteilija, jonka elämästä tiedetään hyvin vähän. Hän osallistui opiskeluvuosien jälkeen useana vuonna Suomen Taiteilijoiden näyttelyihin vuosisadan molemmin puolin, mutta hänen tuotantonsa on jäänyt täysin vaille huomiota ja piiloutunut yksityiskoteihin. Ebba Masalin ei koskaan mennyt naimisiin ja sukulaisten mukaan hän oli erittäin vaatimaton persoona.

Visavuoren museolla on ainutlaatuinen tilaisuus esitellä ensimmäisenä museona Ebba Masalinin maalausten näyttely rakastettujen opetustaulujen rinnalla. Esillä olevat maalaukset ovat kaikki Masalinin ja John Lindénin sukulaisten yksityiskokoelmista, eikä niitä ole nähty näyttelyissä ennen tätä vuotta. Kesällä maalaukset ovat olleet esillä Kenkäverossa.

Ebba Masalin vieraili usein Lydia ja John Lindénin perheen luona Heinolassa ja Heinolan maalaiskunnassa sijaitsevalla kesäasunnolla. Vierailuilla hän piirsi tai maalasi muotokuvia perheiden lapsista tai muista perheen jäsenistä. Masalin maalasi myös maisemia, erityisesti Sulkavankosken ja Jyrängön virran maisemia.

Ebba Masalin on malliesimerkki historian hämärään vajonneista lahjakkaista naistaiteilijoista. Hän opiskeli Ateneumissa samaan aikaan kuin mm. Hilda Flodin, Elsa Lövengren, Ester Helenius ja Olga Gummerus. Opiskelujen alkaessa nuoret naiset olivat täynnä intoa ja uskoa tulevaisuuteen, he perustivat yhteisen kirjallisuuspiirin ja viettivät kesän Pälkäneellä “kesäkolonnissa” maalaten ja nauttien elämästä. Tämä vuosikurssi sai opettajakseen suuresti arvostetun Helene Schjerfbeckin, joka oli tunnettu siitä, ettei hän turhaan jakanut kiitosta oppilailleen. Schjerfbeck, jos kuka, tiesi kuinka vaikeaa naistaiteilijan elämä oli, eikä hän halunnut turhaan rohkaista ketään samalle tielle.

Schjerfbeckin oppilaille ei loppujen lopuksi käynyt hullummin: Hilda Flodin ja Ester Helenius ansaitsivat paikkansa eturivin taiteilijoissa, ja vaikka Ebba Masalin, Elsa Lövengren ja Olga Gummerus (myöhemmin Gummerus-Ehrström) eivät koskaan nousseet tunnetuiksi taiteilijoiksi, pystyivät he kuitenkin jatkamaan taiteilijanuraansa tavalla tai toisella: kuvittajina, opettajina ja taideteollisuuden parissa.

“Ebba Masalin – Kasvitaulujen kuvittaja” Kari-paviljongissa 9.10.2021-1.5.2022
Museopuodissa myynnissä opetustaulutuotteita