Tulossa: ”Aika hyvää vuosikertaa”

”Aika hyvää vuosikertaa”
10 taiteilijaa – 10 tarinaa
Visavuoren Kari-paviljongin alakerrassa, 1.6.-31.8.2023


”Kun opiskelin ennen sotia Ateneumissa, olimme aika hyvää vuosikertaa: Tuomas von Boehm, Veikko Vionoja, Tuulikki Pietilä, Mauno Manninen, Mauno Markkula, Erik Enroth, ja siellä oli myös Oskari Jauhiainen, Kalervo Kallio, Aimo Tukiainen. Oikeastaan kaikista muista tuli jotain paitsi minusta” 

Kari Suomalainen muistelee vuonna 1990 

Kari opiskeli Ateneumissa vuosina 1936-1939 ja Visavuoren kesänäyttely kertoo Karin vuosiluokan tarinan. Tuona aikana siellä opiskeli lukuisia nuoria taiteilijanalkuja, mutta Visavuoren museon kesänäyttelyyn on valittu ne taiteilijat, jotka Kari erikseen mainitsi. Taiteilijat olivat eri ikäisiä, tulivat erilaisista taustoista ja viettivät Ateneumissa kukin eripituisen jakson, mutta jollakin tavalla heidän tiensä on ristennyt Karin kanssa. 

Näyttely kertoo tarinan nuorista, jotka tutustuivat Ateneumissa, opiskelivat tullakseen taiteilijoiksi, joutuivat yhtäkkiä kokemaan sodan ja löytämään sodan jälkeen itsensä uudelleen taiteilijoina. Taiteilijoiden polut sodan jälkeen olivat hyvin erilaisia: kuvanveistäjät veistivät hiki hatussa sankaripatsaita, taidemaalarit löysivät uudet modernit taidesuunnat kun rajat avautuivat, yhdestä tulikin teatterin uudistaja ja Kari valitsi piirtäjän ammatin. 

Kuva: Kalervo Kallio: Sylvia Kallio, 1950, Nivalan nikkeli.