Ajankohtaista

09.01.18
Fragmentteja tiedostamattomasta

Fragmentteja tiedostamattomasta

Kuvataiteilija Satu Kiurun valokuvia, videoteoksia ja taidegrafiikkaa vuosien varrelta 

”Valokuva, video ja taidegrafiikka ovat olleet minulle tasaveroisia välineitä kehitellä samoja teemoja, joita myös piirrän tai maalaan. Löydän omista teoksistani usein tiedostamattoman eri aspekteja, jotka ovat tuttuja arjen unimaailmasta. Vanhojen valokuvaustekniikoiden hidas prosessi antaa aikaa nähdä kuvissa uusia merkityksiä, jotka eivät taltioi pelkästään näennäistä totuutta.” 

Näyttelyyn valikoituneissa teoksissa on nähtävissä taiteellisen prosessin eteneminen. Esillä olevat teokset liittyvät Kiurun Aalto yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakouluun työn alla olevaan taiteelliseen väitöstutkimukseen, jossa hän tarkastelee taiteen ja tiedostamattoman yhtymäkohtia. Näyttelyssä olevat teokset ovat olleet erikseen esillä eri gallerioissa ja museoissa, kuten Hämeenlinnan ja Helsingin kaupungin taidemuseoissa ja Suomen taidegraafikkojen Galleria G:ssä, Helsingissä. Yhdessä nämä teokset ovat nähtävillä vain tämän näyttelyn yhteydessä Visavuoressa. 

Suomen 100-vuotta juhlavuoden hankkeena toteutettu 
Päivölän Kuvataidelinjan Sata vuotta elämää ja kuvaa -hankkeen lyhytelokuvat: 

Huutolaistytöstä suojelusnaiseksi – Martan tarina.
Sadan vuoden paremmalle puolelle ehtinyt Martta muistelee kohtaloaan huutolaislapsena ja pääsyä nuorena työelämään. 

Elvi – Tampereen plikka.
Satavuotias Elvi kertoo Tampereen työväenyhdistyksen naiskuoron esiintymismatkoista ja muista vapaa-ajan viettotavoista entisaikaan. 

Hankkeen ideana oli tuoda taiteen avulla hyvinvointia laitosmaiseen arkeen, mutta myös taltioida aineetonta kulttuuriperintöä. Hanketta työstettiin vuosien 2016 - 2017 ajan. Vierailimme Koukkuniemen vanhainkodissa juttelemassa, kuvaamassa ja piirtämässä. Lyhytelokuvien kuvausjärjestelyn ja ohjauksen on hoitanut Päivölän kuvataidelinjan johtaja Satu Kiuru, haastattelijana ja toisena organisoijana kuvataiteilija Piela Auvinen. Kuvataidelinjan opiskelijat Minna Fagerström, Viivi Pyykkö ja Anna Pyhtiälä ovat toimineet elokuvissa sekä kuvaajina että piirtäjinä. Elokuvien editoinnin ovat tehneet edellä mainitut kuvataidelinjan oppilaat kuvataiteilija ja taideopettaja Maikki Kantolan ohjauksessa. Lyhytelokuvat esitetään nyt ensimmäistä kertaa laajemmalle yleisölle Visavuoressa, tätä aiemmin ne on esitetty ainoastaan Koukkuniemen vanhainkodissa elokuvan päätähdille ja heidän tuttavapiirilleen.

Näyttelyt ovat avoinna 11.2.2018 asti Kari-paviljongin alakerrassa.